2 de juny del 2017

Ressenya P26: Tertúlia sobre l’educació literària

En aquesta ressenya vaig a parlar de la tertúlia que realitzem en classe sobre el cànon de la lectura de la LIJ. Aquesta tertúlia va girar al voltant de dues preguntes clau, què han de llegir els xiquets i com triem, o trien, la qual cosa lligen. Al llarg de la classe vam respondre i argumentem sobre aquestes dues preguntes, i a més, vam exposar cadascun de nosaltres una sèrie de dubtes i allò que ens causa més incertesa para en un futur triar correctament els llibres que els nostres alumnes han de llegir.

Per a realitzar aquesta tertúlia i respondre a les preguntes anteriorment citades, havíem de portar una font documental autoritzada, que defensara el nostre posicionament per a, en un futur, formar lectors i lectores de literatura competents. Per a açò, vaig decidir portar una entrevista que li van realitzar a César Bona que havia llegit prèviament. Vaig decidir escollir aquesta entrevista perquè en l'actualitat la majoria dels estudiants de Magisteri, i fins i tot alguns professors, ja que s'ha fet molt conegut i es parlen i comparteixen molt les seues idees i pensaments sobre l'educació dels xiquets. En aquesta entrevista, César Bona parla amb ABC sobre la importància de la lectura en l'univers educatiu i formatiu dels nostres més xicotets.

Al llarg de l'entrevista, César Bona defensa que hem d'estimular la curiositat dels més xicotets i fomentar el plaure de la lectura i no l'obligació. Ací Bona diu que no hem d'obligar als xiquets a llegir una sèrie de llibres, ja que el que es planteja com una obligació acaba sent rebutjat pels xiquets. Al contrari, que devem aprofitar la curiositat que tenen per naturalesa, per a motivar-los a llegir i fer que aquesta activitat siga gustosa i amena per a ells. A més, li dóna molta importància a la implicació familiar en la lectura dels xiquets, ja que els xiquets actuen fonamentalment per imitació, i si veuen als pares i mares llegir, ells faran el mateix. Seguint amb la implicació familiar, César Bona ens parla també de la importància de llegir cada nit un conte als més xicotets, ja que a tots els xiquets i xiquetes els agrada que els lligen algun conte o història, i aquesta és una forma de fomentar l'hàbit de la lectura.

Un altre punt de l'entrevista que m'agradaria destacar és la resposta que realitza Bona quan li pregunten si els xiquets han de llegir clàssics, al que est respon que ens hem de posar en el lloc dels xiquets i pensar com ells, perquè sempre estem opinant com a adults, al que afig que llegir els clàssics és important, però que al principi cal donar-los el que els agrade, que trien el que ells vulguen. I afig una frase que va cridar bastant la meua atenció: “La lectura és parlar de vida, i se'ns oblida que hem sigut xiquets.”

En definitiva, crec que hi ha obres que és important que els xiquets treballen i coneguen, però veig més important que deixem triar als xiquets el que volen llegir, la qual cosa més els cride l'atenció i els llibres que tinguen curiositat per conèixer, perquè d'aquesta forma aconseguirem que els xiquets a més d'habituar-se a llegir, gaudisquen per mitjà de la lectura, i així en un futur recordar que llegir pot ser un altre mitjà d'entreteniment i continuen fent-ho.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada