1 de juny del 2017

Ressenya P27: Poemania i Llegir per a créixer

El primer llibre que ressenyaré en aquesta entrada és “Poemania. Guia pràctica per a fer lectors i lectores de poesia” d'Anna Ballester. És un llibre d’una extensió de 40 pàgines on l’autora proporciona recursos i estratègies per tal que servisca als pares per a redescobrir i gaudir de la poesia amb els seus fills. Com llegir textos poètics, escriure-los, fer una dramatització, etc. Va ser publicat en 2009 i les il·lustracions són de Quim Bou. L’edició amb la qual he treballat és la primera.

Poemania va dirigida a tot adult interessat en el foment de la lectura, sobretot de poesia. És recomanable a tots els involucrats en l’aprenentatge i el desenvolupament d’un xiquet que volem que es faça lector; potser és un fill, un nebot, un alumne de classe, un xiquet que ve a la biblioteca o inclús el fil de la veïna. El llibre ens permet apropar la poesia a aquests xiquets de manera entretinguda i de manera que la coneixen. A més podran compondre i expressar-se de millor manera. L’obra pretén, sobretot, posar en practica la poesia i fomentar-la.

Proporciona molts recursos interessants sobretot per als mestres, ja que ens brinda moltes formes diferents de fer arribar als alumnes els textos poètics. També perquè el gènere líric es tracta durant molts anys i és molt recomanable fomentar el gust dels alumnes per aquest gènere per tal de fer-li’ls la seua lectura més aprofitable i entretinguda. A més tots els recursos que ens porten al fet que els alumnes componguen fomenten també la imaginació i l’expressió; veig aquest punt molt important perquè cal ensenyar a expressar-se de manera escrita i a tindre recursos per tal d’escriure de manera correcta i coherent.

Per altra banda els textos poètics i el seu treball siga a l'aula o a casa ens ajuden a reforçar els conceptes de les figures literàries des que són menuts. Açò a banda de donar una qualitat estilística als textos que en un futur componguen els pot ajudar també a comprendre a l’hora de llegir; no sols a l’àmbit acadèmic, també a l’àmbit quotidià: llegint un periòdic, veient les notícies a la televisió o quan dues persones parlen fent comparacions o utilitzant al·legories. En aquest aspecte la poesia és molt aprofitable i a més és interessant per treballar amb xiquets estrangers que a casa parlen altre idioma perquè ens serveix per a reforçar tots aquests recursos literaris que en la nostra llengua utilitzem prou i que de vegades és incomprensible per al d'altra llengua.

L’autora al llibre suporta sobretot l’oralitat de la poesia per tal de fer la més comprensible. A més li dóna importància al paper que tenen els adults i l'exemple que donen per a l’educació dels menuts.

Com a valoració, crec que és un llibre molt interessant per a pares i per a docents per a poder treballar la poesia amb els xiquets. Sobretot per a la meua formació com a mestra i el meu futur portant una classe és molt interessant i aprofitable, ja que dóna molts recursos i idees per a treballar a l’aula i fer atractiva la lectura, el coneixement de la poesia i el treball de la llengua (i la poesia) de formes que no són escrites.


Primera edició
Segona edició
El segon llibre que ressenye és Llegir per a créixer. Guia pràctica per a fer fills lectors de Joan Carles Girbés, originari de Carcaixent. Té una extensió de 62 pàgines i l’autor respon a moltes qüestions al voltant de la lectura, els llibres, el foment de la lectura i sobretot ens dóna consells per a fomentar la lectura als xiquets. La primera edició va ser publicada a 2006 i fins ara n’hi ha dues edicions. Jo he treballat amb la primera edició.



En una primera part l’autor se centra en totes aquelles qüestions al voltant de la lectura com poden ser: les excuses que es posen per no llegir, els seus beneficis, les característiques d’una bona lectura, etc. Seguidament trobem la part que es centra en el foment de la lectura, en aquesta part hi ha un decàleg molt interessant per a l’àmbit familiar per desenvolupar l’hàbit lector de tots els que componen la família i també millorar la visió que es té a la casa de la lectura. A més hi aporta recursos i consells per als pares com castigar sense tele als xiquets. Per últim en aquesta segona part com a crítica i sàtira en fa una llista de deu consells perquè odien els llibres. A la tercera part ens trobem com escollir el llibre correcte i tracta temes un poc més teòrics com és la LIJ. En aquesta part és molt interessant l’anàlisi que fa dels hàbits de lectura i el gust pels llibres en les diferents etapes de la infantesa i dels 13 anys en endavant.

Trobe aquest llibre molt aprofitable i entretingut de llegir. Pense que serveis més per a pares que per a mestres però no hem d’oblidar que part de l’educació es dóna a classe i sempre es pot fomentar la lectura a l’aula malgrat que a casa no se li fomente la lectura al xiquet. El que més m’ha cridat l’atenció del llibre és els recursos dels quals es val a l’hora d’escriure i els exemples que hi posa. Es fa una lectura molt propera i comprensible, amb recursos molt interessants cap al foment de l’hàbit lector i a més es tracten temes que són necessaris plantejar a l’hora d’educar a un xiquet perquè siga lector.

Tots dos llibres em pareixen molt interessants per a la meua formació com a mestra i de segur estaran entre els meus recursos per a l’educació literària dels meus futurs alumnes. A banda són dos llibres molt recomanables per a pares i si es fera una llista de lectures per a l’educació literària dels fills, aquests dos llibres hi eres segur. Destacaria el paper que pot tindre el llibre de Llegir per a créixer. Guia pràctica per a fer fills lectors pel que fa a la millora dels hàbits lectors de la família en general. Per últim m’agradaria destacar una frase d’aquest llibre:

“Ser lector significa convertir la lectura en un hàbit voluntari, lliure, desitjat, plaent. Un lector és aquell que llig habitualment per a alimentar l’esperit.”
 
Joan Carles Girbés


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada