
El llibre de "Llegir per créixer", escrit per Joan Carles Girbés, publicat en l'any 2006, l'edició que he llegit és publicada per Bromera Edicions. Aquest llibre es tracta d'una guia pràctica per a fer fills lectors. Comenten certes tècniques per treballar amb els xiquets sobre aquest tema.

El llibre de "Poemania", escrit per Anna Ballester, l'edició que he llegit és de l'any 2009 publicat per Bromera Edicions. L'objectiu d'aquest llibre és proporcionar recursos i estratègies per a incitar pares, mares i docents a seguir jugant i a redescobrir el plaer de llegir i escriure textos poètics. Una guia engrescadora que anima a posar la poesia en pràctica.
En llegir per a créixer sen's dona gran quantitat de recursos tant per a pares com per docents per tal de despertar els hàbits de lectura dels més menuts. Com tots sabem, els infants adapten tot allò que veuen al seu entorn, com per exemple imitar allò que fan els seus pares. És a dir, si un pare no sent curiositat per llegir ni li agrada, difícilment farà que els seus fills siguen bons lectors. S'ha de fomentar la lectura, sense obligar i a més, donant exemple des de casa. Encara que la funció principal d'un llibre és ser llegit, també es poden fer altres coses amb ells, com per exemple: mirar-lo simplement, passar les seues fulles, mirar els seus dibuixos, jugar amb ells, etc. Mitjançant aquests, els nens ja es familiaritzen amb ells i a poc a poc, van despertant la seua curiositat.
El temps és un altre aspecte que es destaca al llibre. L'excusa perfecta per no llegir sempre és: no tinc temps. Però en canvi, si tenim temps per utilitzar els telèfons mòbils hores i hores, per veure la televisió, jugar a la consola, etc. Aleshores s'ha de trobar temps d'on siga, perquè sempre tenim una estona lliure la qual podem utilitzar: anar al servici, mentre agafem el tren, quan esperem el torn al metge, etc. Altre aspecte del qual es queixa la gent és el cost dels llibres, els quals poden ser més econòmics que una copa d'alcohol, a la que no li posa queixa.
Per tant, el llibre ens mostra un decàleg de pautes a seguir per fomentar la lectura des de casa, és a dir, formar una família compromesa amb la lectura la qual parla en el seu dia a dia de llibres, anima als fills a escriure implicant-se ells al procés de contar-los contes, que els vegen llegint, etc. A més, si el teu cas és de fer un fill que odie la lectura també et recomanen una sèrie de passos, els quals no recomanen per res del món, tot i que són els més utilitzats al dia a dia.
Poemania és semblant a llegir per a créixer, però en canvi, aquesta se centra a fomentar els poemes, però ja no a casa, sinó a l'aula. Ens descriu gran quantitat d'activitats per treballar de forma individual o grupal a l'aula. Una manera dinàmica i totalment diferent que les usades actualment a les aules. Un exemple d'aquestes activitats és la d'aconseguir fer un menú semblant al d'un restaurant però utilitzant versos que rimen.
Tots dos parlen del foment de la lectura i la poesia en els infants, depenent de l'edat que tinguen. És per això que es necessiten pares implicats en tots els aspectes, inclosos els detalls més mínims, ja que per qualsevol errada o forçament podem trencar la passió que tenen o comencen a sentir per la lectura. També els docents són culpables, en part, d'obligar als nens a llegir de manera forçada llibres que no desperten el seu interés i utilitzant mètodes molt tècnics els quals solen avorrir i fer que detesten la lectura, acabant llegint sols allò que els és obligat. També els poemes formen part del foment de la lectura. Gràcies a aquests podem desenvolupar gran quantitat de conceptes positius cap als infants: fomentar la seua creativitat, la capacitat de memoritzar d'una forma més divertida i formar un entorn d'aprenentatge favorable a l'aula.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada